سوالات متداول
پاسخ:توکسوپلاسموز یک بیماری انگلی است که می تواند در خانم های باردار باعث سقط شود. توکسوپلاسما یک انگل تک سلول است که ممکن است در گوشت حیواناتی مانند گاو و گوسفند و بز که گوشت آنها به مصرف انسان می رسد وجود داشته باشد ولی در طی پخته شدن از بین می رود . گربه ها هم مانند انسان می توانند با خوردن گوشت خام آلوده ، به بیماری توکسوپلاسموز مبتلا شوند. تخم این انگل همراه مدفوع گربه دفع می شود و پس ازگذشت حدود 5 روز در خاک می تواند به شکل بیماری زا تبدیل شود و در این مرحله اگر توسط انسان خورده شود می تواند در انسان تولید بیماری کند. ضمنا گربه آلوده فقط 2 ماه می تواند این انگل را دفع کند و پس از آن هرگز این انگل را دفع نخواهد کرد.ضمنا آمارها نشان داده اند که کسانی که با گربه های خیابانی سرو کار دارند از ایمنی بالایی نسبت به توکسوپلاسموز برخوردارند. نتیجه گیری :
1 – احتمال ابتلا به بیماری از طریق گوشت قرمز خام به انسان به مراتب بیشتر ازابتلا از طریق گربه است چون احتمال اینکه شخصی گوشت نیم پز را بخورد بسیار بیشتر از اینست که خاک حاوی مدفوع 5 روز مانده یک گربه را ببلعد.
2 – گربه های خانگی که توسط غذاهای پخته یا غذاهای آماده گربه تغذیه می شوند هرگز به این بیماری دچار نخواهند شد.
3 – خانم ها بویژه خانم های باردار جهت رعایت حداکثر احتیاط از دست زدن به مدفوع گربه خودداری کنند و یا از دستکش استفاده کنند.
پاسخ: پوست سگ و گربه در مقایسه با پوست انسان بسیار قابل ارتجاع و حساس می باشد و در اثر شستشوی بیش از حد و خشک شدن پوست،هم احتمال ابتلا به بیماری های پوستی بیشتر می شود و هم ریزش مو افزایش پیدا می کند. ضمنا استفاده از شامپو های انسانی بدلیل قلیایی بودن توصیه نمی شود. دامپزشکان قدیمی شستن حیوان را بیش از سالی 2-3 بار صحیح نمی دانستند ولی این روزها با وجود شامپو های متنوع و مخصوص حیوانات خانگی این مشکل تا حدودی حل شده است. برنامه حمام کردن حیوانات به نوع حیوان ، نژاد و جنس موهای آن ها بستگی دارد .
بیش از هفته ای یکبار حیوان خانگی را نشویید
حتما از شامپو مخصوص استفاده کرده و اگر در مواردی دسترسی نداشتید می توانید از شامپو بچه استفاده کنید.
روزانه دست کم یکبار حیوان خود را برس بزنید.
پاسخ: اگرچه بیماری های متعددی به عنوان بیماری های مشترک بین انسان و دام شناخته شده اند ولی در صورت رعایت تمامی موارد بهداشتی در نگهداری حیوانات، نیازی به واکسیناسیون افراد منزل نیست. توصیه می شود معاینات دوره ای ، واکسیناسیون و تجویز های ضد انگل حیوانات را در زمان های تعیین شده رعایت کنید.
بهترین راه تمییز نگه داشتن دندان مسواک زدن آنها مانند انسان است. روی دندان سگها و گربه ها نیز مثل ما پس از مدتی پلاک های دندانی تشکیل می شود که عامل تخریب لثه و دندان هستند و همچنین عامل اصلی بوی دهان می باشند.
پاسخ: ریزش بیش ازحد موی سگ ها در منزل معمولا بدلیل شستشوی زیاد و استفاده از شامپوی نا مناسب است که با به حداقل رساندن تعداد دفعات شستشو و استفاده از شامپوهای خشک و برنامه منظم برس زدن به مقدار قابل توجهی از میزان ریزش کاسته می شود.
سگ ها و گربه ها در سال اول زندگی اشان نیاز دارند که 3 بار واکسن پلی والان یا چند گانه را دریافت کنند، اولین سری واکسیناسیون می تواند از 45 روزگی حیوان آغاز شود و هر 3 هفته یک بار تکرار گردد. در آخرین سری یا همان سومین سری دریافت واکسن پلی والان، با صلاحدید دامپزشک واکسن هاری نیز تزریق می شود. پس از پایان این دوره، تکرار واکسیناسیون سالانه خواهد بود ، اما نیاز هست که هر 3 ماه یک بار برای چکاپ و معاینه و دریافت ضد انگل و کار های عمومی نظیر کوتاهی ناخن و تخلیه ی کیسه مقعدی به کلینیک دامپزشکی مراجعه بفرمایید. بدیهی است که اگر در میان این بازه های زمانی 3 ماهه، مورد غیر عادی ای در حیوان خود مشاهده کردید و یا دچار مشکلی شد باید فورا به کلینیک دامپزشکی مراجعه بفرمایید.
استفاده ی از ناخن ها در گربه ها یک غریزه ی طبیعی است. شما باید از وسایلی مانند اسکرچر مخصوص گربه استفاده کنید تا این غریزه ی طبیعی حیوانتان را به وسیله ی آن کنترل کنید. گربه هایی که دارای اسکرچر و یا اسباب بازی های مشابه آن هستند کمتر به سراغ لوازم منزل می روند. گام بعدی استفاده ی از اسپری Stopper است. این محلول را به وسایلی که نمی خواهید گربه اتان به آنها نزدیک شود اسپری کنید.
ابتدا باید مطمئن شوید که سگتان آموزش دستشویی در منزل در یک جای به خصوص را به طور کامل فرا گرفته است. برای دیدن دستور العمل آموزش دستشویی کردن به سگ می توانید به بخش مقالات مراجعه بفرمایید. اما در مواردی سگ با وجود فراگرفتن کامل این آموزش، علامت گذاری را ترک نمی کند. این علامت گذاری در واقع روشی است برای تعیین قلمرو توسط سگ. در اینگونه موارد عقیم کردن پیشنهاد ماست. فارغ از اینکه عقیم کردن در سنین قبل از بلوغ (بهترین زمان آن 5/5 ماهگی است) خطر ابتلا به سرطان های پروستات در نر ها و رحم و پستان در ماده ها را به شدت کاهش می دهد، از بروز عواملی مانند علامت گذاری حیوان در محیط منزل نیز جلوگیری می کند.